Baigiantis sausiui buvo sertifikuoti projekto „Lyderių laikas 2“ švietimo lyderystės konsultantai. Visiems 52-iem konsultantų programos dalyviams, atrinktiems iš 300 pretendentų, įteikti pažymėjimai, kuriuose patvirtinama, kad jie baigė projekto Švietimo lyderystės konsultantų rengimo programą. Sertifikatai konsultantams bus įteikti š. m. kovo 6–7 d. Nacionalinio švietimo lyderystės forumo metu.

 

Projekto partnerio Mokyklų tobulinimo centro programų direktorė Marina Vildžiūnienė, kuri prieš konsultantų atranką interviu mūsų svetainei sakė: ,,šiuolaikinio lyderystės konsultanto veiklos esmė yra ateiti į mokyklą ir būti, o ne ateiti, išspręsti problemą ir išeiti“, sertifikavimo dieną kalbėjo, kad tai ypatinga diena, teikianti vilties...

Ir vėl kalbiname M. Vildžiūnienę klausdami apie konsultantų rengimo kelią nuo 2012 m. birželio iki 2014 m. sausio. Ar lengvas buvo šitas kelias, ar kilo sunkumų?

Šis kelias iš tikrųjų buvo mokymosi kelias ir tiems, kurie rengė programą, ir tiems, kurie mokėsi. Tai buvo kelias, kuris teikė daug įkvėpimo, atradimų, džiugesio, patirties ir nuostabos. Todėl, ko gero, negalima jo vadinti sunkiu. Greičiau – įkvėpimo keliu. Ir dar – šis kelias buvo nepaprastai sėkmingas. Bet ne tik dėl gerai parengtos programos, o visų pirma dėl joje dalyvavusių žmonių, dėl tų 52 konsultantų komandos. Tai buvo didžioji šio kelio sėkmė.

Ar viską darytumėte taip pat, jeigu tektų pakartoti nuo pradžių?

Labai norėčiau pakartoti tai dar ne kartą. Norėčiau nueiti šį kelią vis su kitais žmonėmis. O proceso prasme visada pasimokai iš to, kas buvo. Gal daugiau laiko galėtų būti skiriama praktikai, išbandymui to, ko mokaisi auditorijoje. Gal būtų galima sukeisti vietomis kai kurias sudedamąsias mokymosi proceso dalis. Juk pati mokymosi kelionė trunka gana ilgai, daugiau nei 200 valandų. Be to, ir apskritai kiekvieną kartą reikia vis ką nors keisti ir tobulinti. Bet sakau, kad gera būtų dar kartą šį kelią nueiti.

Visi konsultantai baigė bendrąją ir po vieną pasirinktą specializuotą (strateginio, finansų, personalo valdymo, viešųjų ryšių ir socialinio dialogo, ugdymo proceso vadybos) programą. Prieš metus klausėme, ar esate tikri, kad konsultantai rinksis visas siūlomas specializacijas. Kaip žmonės jas rinkosi?

Tokių nuogąstavimų, parengus penkias specializuotas programas, kilo ir mums, nes jeigu yra galimybė rinktis, yra ir tam tikra konkurencija. Žmogus visada nori rinktis tai, kas iš pirmo žvilgsnio atrodo patraukliau. Tačiau mūsų mokymosi kelyje, dabar taip ir vadinsiu šią programą, vyravo bendradarbiavimo, o ne konkurencijos dvasia. Siūlydami programas pasakėme, kad norėtume, jog žmonės pasiskirstytų maždaug tolygiai. Ir mūsų didžiam džiaugsmui, visų specializacijų grupės iš esmės buvo tolygios. Be to, pagal susitarimą, atitinkantį mūsų konsultavimo modelį, ateityje jie turi galimybę išklausyti ir kitas specializuotas programas. Rinkdamiesi programas jie žinojo, kad ateityje galės pasirinkti kitą temą.

Dabar jau sertifikuoti konsultantai mokymosi metu atliko trijų dalių praktiką: individualią neformaliosios programos dalyvių konsultaciją, praktiką savivaldybėje, individualų konsultavimo projektą. Kokį įspūdį paliko konsultavimo projektų pristatymas?

Kiekvienas projektas buvo vis kita istorija, vis kitoks nueitas kelias, susijęs su tuo, kas vyksta būsimojo konsultanto klasėje, jo ar kitoje mokykloje. Kontekstai skirtingi, bet visuose projektuose buvo gerai suplanuotas konsultavimo kelias, išryškinti visi konsultavimo etapai. Labai daug dėmesio visi skyrė refleksijai, apmąstymams, jų fiksavimui raštu. Buvo matyti, kad refleksija padėjo tobulinti tolesnius žingsnius ir nuosekliai siekti rezultato. Baigę projektą konsultantai galėjo fiksuoti tam tikrą dėl projekto įvykusį pokytį.

Kodėl sprendimas dėl sertifikavimo bus paskelbtas per 10 dienų? Ar tikėtina, kad ne visiems bus įteikti sertifikatai?

Septyni žmonės nedalyvavo sertifikavimo procedūroje dėl labai įvairių priežasčių. Vieni buvo išvykę iš Lietuvos, kiti neatlikę visų užduočių, susijusių su praktika ir savarankiškais darbais. Šiems žmonėms bus pasiūlyta pabaigti nebaigtus darbus. Jiems suteikiama dar viena galimybė. Po kelių mėnesių jie galės vėl dalyvauti sertifikavimo procedūroje.

Visą straipsnį rasite www.lyderiulaikas.lt